Sunday, June 3, 2012

saya bekas MKK :)

kalau student UMT, mesti tau kn MKK tu apa? sepanjang 3 tahun aku kat UMT, aku terlibat dengan kepimpinan pelajar yg dikenali sebagai Majlis Kolej Kediaman a.k.a MKK.. dulu MKK ni namanya JKPP, tapi start tahun 2010 ditukarkan jadi MKK.. and time peralihan nama tu, aku join 1st batch MKK :)

aku join MKK ni 2 sesi iaitu sesi 2009/10 and 2011/12.. actually, utk sesi kedua tu, aku pegang tak lama pon.. dlm 5-6 bulan ja, sebab sem akhir aku kena praktikal.. tapi sepanjang tempoh aku pegang jawatan ni, banyak pengalaman suka dan LUKA yang aku dpt.. :)

masa mula2 nak join tu, aku time tu 1st year.. ntah macam mana, kami 1 bilik teringin nk jadi mkk.. time tu still nama jkpp.. so ambil borang and apply.. tup2, kami dapat.. lepas tersenarai and dpt text dr majlis tertinggi sementara, kami pun di agih tugas utk tempoh percubaan.. time tu kami kena handle 'Minggu MKK'.. aku plak ditugaskan bahagian jualan and go-cart.. time tu aku diletakkan bawah sifu aku sampai sekarang, sufi (Presiden MPP sekarang).. memang time tu, banyak yg aku belajar dari dia (sufi, sila jgn kembang)

kat PSM handle g cart.. vromm2


selang beberapa bulan, time tu tengah cuti semester.. aku dpt call dari pejabat asrama yg aku terpilih jadi Exco Akademik Kolej Tok Jembal (sekarang Kolej Abdul Rahman Liombong).. terkujat gak la time tu, dah la tengah keja..  aku berpartner dgn kak bee (sabihah johan, isteri pemain bola sepak tganu, manaf mamat).. then, task pertama aku kena buat, join 1 kem kt UUM yg melibatkan semua universiti malaysia.. dh la baru kena lantik, antara ahli pon tak kenal lagi, nak kenal antara u.. memang mencabar gak la time tu, smpai kami tepaksa curi masa malam2 utk buat meeting kecil antara kami.. tapi sejak join kem tu la, aku jadi semangat nk join bidang kepimpinan ni :)

cabaran seterusnya masa aku jadi mkk time tu, kena jadi fasi utk student yang baru masuk time tu.. sebenarnya, ada titik hitam dalam sejarah MKK yg jadi masa minggu orentasi student baru time tu (minggu orentasi kt umt dipanggil MJM) yg aku TAKKAN lupa sampai bila2...walaupun kenangan dan pengalaman byk yg aku dapat masa jadi fasi, ada perkara yg terjadi pada satu malam, yang aku sentiasa ingatkan MKK baru supaya benda yg sama tak berulang.. ohh, sakit hati bila cakap pasal ni.. heww, but for now, let the past be the past la eh, aku nk bagi abeh story ni dulu..

bersama fasi and peserta tarian fakulti FASM :)


sepanjang aku jadi exco akademik, banyak jugak yang belajar.. memandangkan portfolio aku tak byk buat event, kami byk dimasukkan jadi AJK pelaksana utk event exco lain.. menyebabkan jadual aku tersangat pack.. penah ja aku jadi ajk futsal piala pengarah kolej, then mlm tu bertolak ke johor utk lawatan ilmiah (sebagai AJK perhubungan), then balik, esoknya ada field trip kt KL n perak, smpai kul 4 pagi kt hostel.. kul 11 tu selamat landing balik atas bas utk field trip ke tasik kenyir.. aku gila kn?

dan sebagai satu2nya exco diploma, aku byk diminta oleh kwn2 diploma aku utk tlg bekenan hostel.. senior, junior sebaya sama ja.. tp, makin lama aku rasa aku makin brani nk bawak sura diploma sebab makin lama organisasi REVOF (kelab kos kami) makin bersatu n makin kuat :)

cuma, ada 1 benda yg aku terkilan.. time aku jd pengarah program utk mantan jkpp, aku tak dapat melihat tokwan aku buat kali terakhir..aku tak tau nak cakap tu pengorbanan or apa, tp aku tak cukup kuat utk orang tanya pasal program aku, dlm masa yg sama aku tengah pikir pasal tokwan aku yg dh meninggal kat kampung..

(oh, jgn ckp pasal ni, nk tau apa yg terjadi sila baca entry ni saya rindu dia (T_T) )

dah habis 1 sesi.. aku berniat nak stop dah benda2 kepimpinan ni.. niatnya nak fokus study ja, final year kn? tp bila dr.wan (pengetua kolej) byk bagi nasihat, aku amik borang and apply.. and aku isi borang tu time hari last inteview.. and borang tu jgk aku sbnrnya amik yg rumate aku ;)

alhamdulillah, skali lagi aku dapat jadi Exco Aduan dan Kebajikan.. berpartner dgn Adha, a.k.a saha (hai saha ;) )..
saf kepimpinan MKK 2011/12.. aku nmpak kurus kan? harhar


and memandangkan sesi diploma dan degree tak sama, aku skali lagi dijadikan tempat kos aku utk mngadu pasal asrama.. kadang2 pasal kampus pon depa tibai aku skali.. tugas pertama aku utk sesi tu, MJM diploma.. jadi fasi lagi, and kena handle program sepagi bersama mkk.. memang berat hati nak join sebab hari yg sama mak cik yg rapat dgn aku kawin.. tp, aku dh diamanahkan oleh YDP dgn tugas ni, mana mungkin aku menolak (cewahh).. tapi, aku postifkan diri.. byk yang aku belajar, byk pengalaman yg dapat :)

dan sebelum aku mengundurkan diri dari mkk, aku terlibat sekali lagi jadi fasi untuk intake degree.. so, ni kali ketiga aku jadi fasi.. alhamdulillah, MJM kali ni lebih meyakinkan.. tapi, kalau bulan 9 ni aku jadi sambung degree, tepaksa difasikan la plak oleh fasi2 yg pernah difasikan aku :D

sebenarnya, yg aku ceritakan ni, secara ringkasnya.. banyak yg berlaku masa aku jadi mkk.. tapi tu benda yg biasa berlaku kalau terlibar dgn organisasi ni.. memang niat di hati, aku memang nak smbung lagi jadi mkk utk degree nanti.. tapi, aku rasa aku tak terlalu cukup kuat dah nk terima banyak dugaan lagi.. buat kawan2 mpp and mkk,, saya sgt respect anda semua sbb boleh bertahan sebegitu kuat.. ya, saya malu sbb saya mungkin tak mampu tandingi kekuatan anda semua walaupun saya dah ada pengalaman sepanjang 2 tahun..

apa2 pun, pengalaman sepanjang jadi mkk byk aku aplikasikan dlm hidop tambah lagi time kerja camni.. cmna aku berhadapan dgn student, camtu la aku cuba berhadapan dgn customer.. and i made it perfectly..
mungkin kadang2 hidup ni lebih seronok jika ada dugaan :)

p/s: no risk, no fun :)


1 comment:

  1. macam seronok je event tu

    http://athirahshariffudin.blogspot.com/2012/08/apa-la-sangat-bakti-siswa-ni.html

    ReplyDelete