Sunday, July 31, 2011

Bandung dan Jakarta.. 1 kenangan di tempat orang :)

assalamualaikum kwn2 (^^)Y

yoo.. (^_^)

huhuhu... mencuci blog yg sedang berkulat :)
hari cheq nk cerita pasal pengalaman cheq masa p Indonesia 2 minggu lepas.. cheq p ni under universiti.. Program Pengantarabangsaan  ke Universiti-universiti Indonesia anjuran MKK.. so, meh sini cheq nak story.. :)
Tapi sebenarnya aku pun dah ingat2 lupa nama2 tempatnya.. sebab masa kt sana kami keracunan makanan, so kurang enjoy jalan2.. so ini adalah secara ringkasnya...

tarikhnya 4 sampai 9 Julai.. kami bertolak dari 3 hb malam lagi, naik bus UMT.. dalam pukul 6 pagi camtu kami sampai kt LCCT.. flight pukul 10.45 pg.. so lepas solat subuh, kami pun lepak2 la dulu kt LCCT utk breakfast...  then, dalam pukul 9.30 pagi, kami pun masuk dalam flight..

     tengah excited.. depan orang ramai pon jadi.. hehehe        

kami smpai dalam pukul 12 lebih la.. then jalan2 la ke sekitar bandung ni.. dengan busuk2 and tak mandinya, kami di bawa oleh tour guide kami iaitu Pak Suria jalan2 ke sekitar Bandung..
 baru sampai lapangan terbang Bandung
 sempat pose g.. hehehe
 ni la nama airport ni...
 nasik padang
 ni kat rumah mode.. tempat shopping barang2 ori dgn harga yg murah, compare to malaysia la..
Jumpa lak Ikhwan Hot FM.. kat Malaysia tak penah jumpa lak.. huhu
ni kat rumah sate..

lepas jalan2, busuk2, baru la kami check in kat hotel.. Naval Hotel, Bandung.. hotel 3 bintang ja, tp service dia ok la.. cuma standard hotel 3 bintang dia sama dgn hotel 2 bintang kt malaysia la..

next day, lepas breakfast kt hotel, kami pun bergerak ke Institut Teknologi Bandung (ITB)















 lepas ja perbincangan tu, kami jalan2 sekeliling kampus ITB.. then lepas tu kami pun balik ke hotel utk tukar pakaian..bersiap-siap utk lunch dan mandi air panas di Tangkuban Perahu





cantik kan tempat ni.. makan nasik padang jugak...
lepas lunch, kami teruskan perjalanan ke Tangkuban Perahu.. ada kisah pasal Tangkuban Perahu ni.. excited sangat sbb dapat jalan2 sini sebab ni la 1st time aku tengok gunung berapi face to face.. apa pun dalam hati tetap bersyukur sebab Malaysia tak da gunung berapi sbb kesannya boleh memusnahkan kawasan setempat serta kehilangan nyawa dalam bilangan yg ramai..
Kawasan yang sangat sejuk, membolehkan penduduk setempat tanam pelbagai tanam yg tumbuh dalam suhu hawa dingin.. seperti stawberry dan raspberry..












 

lepas tu kami balik utk makan dan berehat untuk aktiviti keesokannya..




  Tempat shopping kek yg feymes.. Kartika Sari...
dan kami pun bertolak ke Jakarta...

melawat rumah2 etnik di sana








makan malam....







lepas tu check in kat Orchardz Hotel, Jakarta.. 


 keesokannya melawat Kedutaan Malaysia di Jakarta










melawat Universitas Trisakti...







sekitar bandar Jakarta...



ni kat salah satu shopping mall yg terbesar.. tak ingat dh nama.. hihi
airport!! nak balik Malaysia dah!!
pemandangan Jakarta dar atas flight
awan !!

MALAYSIA!!

1 comment:


  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete